Lastentarhanopettajan suunnitteluaika muuttuu SAK-ajaksi

Toukokuusta 2018 lähtien lastentarhanopettajan työaikaan sisältyy SAK-aika. SAK-lyhenne tulee sanoista suunnittelu, arviointi ja kehittäminen. SAK-aika tulee olemaan 13% (= n. 5h) opettajan työajasta, ja se tulee käyttää lapsiryhmän ulkopuoliseen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kasvatustyön suunnitteluun, arviointi- ja kehittämistehtäviin sekä esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien laatimiseen. Jatkossa puhutaan ei siis opettajan SAK-ajasta, ei suunnitteluajasta.

Tiivistelmä SAK-ajan käytöstä:

– Prosenttiosuus koskettaa pelkästään opettajan omaa suunnittelua ja suunnitelmien laatimista
– Osa työajasta voidaan käyttää esimiehen tarkempien ohjeiden mukaan työpaikan ulkopuolella.
– Voidaan tehdä työpaikalla vain, jos on siihen sopivat tilat, välineet ja työrauha
– Tämän lisäksi on kulloinkin varattava riittävä aika lasten vanhempien tapaamisiin sekä
moniammatilliseen- ja asiantuntijayhteistyöhön
Tiimipalaverit eivät ole suunnitteluaikaa

HOX! SAK-aikaa ei tule toteuttaa esiopetusajan päällä.

Opettajaa suositellaan kirjaamaan ylös oma SAK-aikansa, jotta hän pystyy osoittamaan, miten ajan käyttää ja miten se riittää työhön sisältyvien SAK-tehtävien toteuttamiseen.

 

 

Lastareiden työelämäyhteistyöorganisaatio, OAJ:n Oulun paikallisyhdistys, on julkaissut kannanoton SAK-ajasta:

 

UUDEN VIRKAEHTOSOPIMUKSEN MUKAISET LASTENTARHANOPETTAJIEN SUUNNITTELU-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISAJAN MUUTOKSET JA PAIKALLINEN OHJEISTUS OULUN KAUPUNGISSA
1.5.2018 voimaan tulevan työ-ja virkaehtosopimuksen mukaan lastentarhanopettajan viikkotyöajasta (38h45 min.) vähintään 13 % eli 5h varataan lapsiryhmän ulkopuolisiin tehtäviin. Suunnitteluajan käyttö tulee ohjeistaa paikallisesti yhtenäisten käytäntöjen varmistamiseksi. Pyydämme, että työnantajan ohjeistuksessa otetaan huomioon seuraavat suunnittelu, – arviointi- ja kehittämisajan muutosta koskevat sovellusohjeet.

1. Suunnittelu-, arviointi ja kehittämisaika (SAK-aika) varataan yksikön sekä oman lapsiryhmän pedagogisen toiminnan suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen sekä toiminnan valmisteluun. Lisäksi lastentarhanopettajan moniammatilliseen yhteistyöhön käytettävä työaika tulee varata SAK-ajan lisäksi.

2. Kun lastentarhanopettaja tekee virkaehtosopimuksen mukaisia, SAK-aikaan liittyviä tehtäviä lapsiryhmän ulkopuolella, hän ei voi olla samanaikaisesti vastuussa lapsiryhmästä. Tästä syystä on tarkoituksenmukaista, että työaika sijoitetaan ennen tai jälkeen lapsiryhmässä tehtävää työaikaa.

3. Osa suunnitteluajasta voidaan sopimuksen mukaan tehdä työpaikan ulkopuolella. Suunnitteluaika merkittävä työvuorolistoihin siten, että tämä on tosiasiallisesti mahdollista. Työpaikan ulkopuolella tehtävän työn määrä sovitaan esimiehen kanssa.

4. Mikäli osa suunnitteluajasta toteutetaan työpaikalla esimiehen kanssa sovittavalla tavalla, tulee työnantajan huolehtia siitä, että työn tekemistä varten on osoitettu asianmukaiset työtilat ja välineet.

5. Lastentarhanopettajien, päiväkodinjohtajien ja varhaiserityisopettajien työaikaa koskevat määräykset ovat voimassa myös kesällä. Tämä tulee huomioida ohjeita laadittaessa.

Lisäksi toteamme, että päiväkodinjohtajan, lastentarhanopettajan ja varhaiserityisopettajan työaikaa koskevista erityismääräyksistä (KVTES/liite 5) on hyvä olla kunnan yhteiset soveltamisohjeet. Esitämme, että ne tehdään yhdessä OAJ:n ja työnantajan kesken.

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Lastentarhanopettajan suunnitteluaika muuttuu SAK-ajaksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s