Lastarit ry kannattaa hallituksen esitystä varhaiskasvatuslaiksi

Valtioneuvoston esitys varhaiskasvatuslaiksi;

 

image001

 

Asettaa lapsen edun keskiöön

Tutkimustulokset osoittavat korkeatasoisen varhaiskasvatuksen merkittävät positiiviset vaikutukset lasten tulevaan koulupolkuun ja myöhempään elämään. On hyvä, että nämä tutkimustulokset on otettu varhaiskasvatuslain lähtökohdaksi ja suomalaisen varhaiskasvatusjärjestelmän kehittämisen tueksi.

 

Vahvistaa varhaiskasvatuslain tavoitteiden mukaista pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa

Vuoden 2015 varhaiskasvatuslain pedagogiset tavoitteet ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet korostavat pedagogiikkaa ja edellyttävät opettajakoulutuksen suorittaneita jokaiseen lapsiryhmään. Esitys siitä, että varhaiskasvatuksen opettaja ovat jatkossa kasvatustieteen kandidaatteja on kannatettava. Varhaiskasvatuksen opettajakoulutus keskittyy jatkossa yliopistoihin muun opettajakoulutuksen yhteyteen, tämä vahvistaa yhtenäistä koulutusjärjestelmää.

 

Panostaa henkilöstön osaamiseen: selkiyttää henkilöstörakennetta ja nimikkeitä ja hyödyntää erilaista osaamista lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tueksi

Tutkimustulokset osoittavat yksiselitteisesti, että henkilöstön koulutuksella ja varhaiskasvatuksen laadulla on selvä yhteys. On keskeistä, että henkilöstön nimikkeet selkeytetään, jotta koulutuksen tuomaa osaamista pystytään kohdentamaan tarkoituksenmukaisesti lapsen kehityksen ja oppimisen edistämiseksi. Tämä on moniammatillisen yhteistyön ja yhdenmukaisen varhaiskasvatuslaadun kannalta välttämätöntä.

 

Edellyttää kasvatustieteen maisterin tutkintoa päiväkodinjohtajalta

Päiväkodin johtajuus on muuttumassa yhä enemmän pedagogiikan ja työntekijöiden pedagogisen toiminnan johtamiseksi ja suunnitteluksi. Päiväkodin johtajalla tulee olla kasvatustieteen maisterin tutkinto, kuten perusopetuksen rehtoreilla on.

 

Nostaa varhaiskasvatuksen laadun kansainväliselle tasolle

Kansainvälisten linjausten mukaan päiväkotien henkilöstöstä korkeakoulutettujen osuus tulisi olla vähintään puolet. Korkeakoulutettujen määrän lisääminen henkilöstöstä ei vähennä heidän päivittäistä läsnäoloaan päiväkotien arjessa, vaan linjaus on paluu 1990-luvun alun päiväkotien henkilöstörakenteeseen. Tutkimustulosten mukaan korkeammin koulutetut ovat sensitiivisempiä lasten tarpeille ja yliopistollinen opettajakoulutus näkyy laajempana osaamisena muun muassa lapsen tuen tarpeiden havaitsemisessa. Esitys nostaa korkeammin koulutettujen osuutta on askel oikeaan suuntaan, erityisesti nyt kasvavien tehtävien ja osaamisvaatimusten muutosten yhteydessä.

 

Sisältää suunnitelman varhaiskasvatuksen pitkäjänteiselle kehittämiselle ja edistää varhaiskasvatuksen kehittämistä osana lasten koulutuspolkua

Pitkä siirtymäkausi antaa hyvin aikaa henkilöstörakenteen muutoksille. Varhaiskasvatuslaki kytkee varhaiskasvatuksen kokonaan osaksi koulutusjärjestelmää, joka luo koulutuksellisen jatkumon varhaiskasvatuksesta, esiopetukseen ja perusopetukseen. Tämä luo koulutuksellista tasa-arvoa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s